Search

האם יש חומרים מזיקים במוצרים המשמשים למחזור החודשי

אם אתן בגיל הפוריות אתן בוודאי משתמשות במוצרים שונים בזמן המחזור. אך האם אי פעם תהיתן האם המוצרים הללו יכולים להזיק לכן?

סקירה שפורסמה לאחרונה במגזין הרפואי BJOG: מגזין בינלאומי למיילדות וגינקולוגיה, בחנה האם המוצרים הללו מכילים חומרים כימיים מזיקים. הסקירה המעמיקה הזו, שבחנה 15 מחקרים שפורסמו בעשור האחרון, בוחנת נוכחות של כימיקלים שונים והשפעתם על בריאות האשה.

 

השימוש במוצרים למחזור החודשי

החל מהווסת הראשונה ועד הפסקת המחזור, האשה הממוצעת משתמשת במעל 11,000 טמפונים או תחבושות היגייניות, וצוברת כחמש שנות חשיפה. מה שהופך את החשיפה הזו למשמעותית הוא האופי החדיר ביותר של רקמת הנרתיק והפות, שבה כימיקלים נספגים מבלי לעבור חילוף חומרים ראשוני. המחקר טוען כי לחשיפה זו עשויות להיות השלכות על מצבים גינקולוגיים שונים, כולל אנדומטריוזיס, שרירנים ברחם, ואדנומיוזיס, כאשר כימיקלים הפוגעים במערכת ההורמונלית הם גורמי סיכון ידועים.

 

כיצד בוצע המחקר:

בסקירה שיטתית שבוצעה זוהו 71 מחקרים ונבחרו 15 מחקרים שעמדו בקריטריונים מחמירים. המחקרים שנבחרו מדדו כימיקלים במוצרי המחזור החודשי, והעריכו סמנים ביולוגיים אנושיים של חשיפה לחומרים כימיים. התוצאות בוחנות מגוון של חומרים כימיים, וחושפות נוכחות של פתלטים, תרכובות אורגניות נדיפות (VOCs), פרבנים, פנולים סביבתיים, כימיקלים ריחניים, דיוקסינים, ותרכובות דמויות דיוקסין.

 

מה מכילים המוצרים המשמשים למחזור החודשי?

המחקר זיהה חומרים כימיקלים שונים במוצרי המחזור החודשי.  פתלטים, וחומרי פלסטיק ידועים , נמצאו בתחבושות היגייניות, וטמפונים, כאשר רמות מסויימות עברו את הסף המוגדר כבטוח. דיוקסינים, ומזהמים אורגניים ארוכי טווח, עוררו חששות למרות שהיו מתחת לסף המוגדר כבטוח. כמו כן, זוהו כימיקלים של ריח, VOCs, ופנולים סביבתיים, כולל ביספנולים, דבר המעיד על מגוון רב של כימיקלים במוצרי ההגיינה הנשית.

חומרים נוספים שזוהו הינם פראבנים, המשתמשים באופן נרחב כחומרי שימור בתעשיית הקוסמטיקה. הריכוז הגבוה ביותר שלהם נמצא בתחתוניות, דבר המעורר חשש גדול מפני אפשרות של חשיפה מצטברת לאורך זמן.

 

דגימות ביו-אנושיות

המחקר לא הסתפק בניתוח מוצרי ההגיינה הנשית אלא בדק גם דגימות ביולוגיות אנושיות. נשים שהשתמשו בטמפונים הראו רמות גבוהות יותר של VOCs בהשוואה לאלה שהשתמשו בתחבושות הגייניות. בדיקת דגימות השתן הראתה קשר לדיווח עצמי אודות שימוש במוצרי ההגיינה הנשית, דבר המדגיש את הצורך בהבנה מעמיקה של מסלולי החשיפה האפשריים לחומרים הכימיים שבמוצרים הללו.

 

תחום לא ידוע: גביעי מחזור ותחתוני מחזור

הסקירה חשפה פער קריטי בידע: העדר נתונים על גביעי מחזור ותחתוני מחזור. ככל שהחלופות הללו צוברות פופולריות, הבנת החשיפות הכימיות הקשורות למוצרים אלה הופכת להכרחית.

 

צורך דחוף בשקיפות וברגולציה

המאמר מסתיים בקריאה להגברת השקיפות, ולסימון ובקרה של המוצרים בתעשיית ההגיינה הנשית. הממצאים מדגישים את הצורך במודעות הצרכניות, וקורא לנשים לקבל החלטות מושכלות לגבי המוצרים בהם הן משתמשות.

 

מבט קדימה: דברים שאינם ידועים עדיין

המחקר לא רק חושף את החומרים הכימיים במוצרי ההגיינה הנשית, אלא גם מדגיש נתונים רבים שעדיין חסרים. קיים חוסר מידע לגבי אזורים ספציפיים ברחבי העולם, קיים מידע מוגבל על רכיבי המוצרים השונים, ועדיין אין מספיק מידע כיצד החומרים הכימיים חודרים אל הגוף ומהן כלל השפעותיהם. כל הדברים הללו דורשים תשומת לב דחופה לדעת כותבי המחקר.

 

 

לסיכום

סביר להניח שכאשר אתן רוכשות את מוצרי ההגיינה הנשית שלכם, לא חשבתן על מגוון החומרים הכימיים המזיקים שהם יכולים להכיל. המחקר הנוכחי חושף את העולם הבלתי נראה של הכימיקלים במוצרי ההגיינה הנשית ואת ההשפעות האפשריות שלהם על בריאות האשה. הקריאה למחקר נוסף, שקיפות מוגברת, וצעדים רגולטוריים מדגישה את הצורך ההולך וגובר לתת עדיפות לבריאות ורווחת הנשים בהיבט חיוני זה של חייהן. חשיפת הבעייתיות במוצרי ההגיינה הנשית, מדגישה עד כמה ידע הוא כוח, עצם הידיעה מאפשרת לאנשים לעשות בחירות מושכלות לגבי בריאותם, ומאפשרת לנשים לבחור מוצרים שלא יפגעו בבריאותן.

 

מקורות

Marroquin J, Kiomourtzoglou M-A, Scranton A, Pollack AZ. Chemicals in menstrual products: A systematic review. BJOG. 2023; 00: 1–10. https://doi.org/10.1111/1471-0528.17668

שתפו מאמר זה:

Picture of ד״ר דלית דרימן מדינה

ד״ר דלית דרימן מדינה

מומחית ברפואת המשפחה רפואה אינטגרטיבית ופונקציונלית
טיפול אישי ומבוסס מדעית לסובלים ממחלות כרוניות

אודות