Search

האם מזון אורגני הוא בריא יותר ובטוח יותר?

אם בעבר אפשר היה למצוא מזון אורגני רק בחנויות בריאות,הרי שהיום אפשר למצוא מזון אורגני גם בסופרמרקט הרגיל. כשאנחנו עומדים מול עגבניה רגילה ועגבניה אורגנית במה נבחר? בואו נבדוק את העובדות לפני שנחליט מה לקנות.

מהי חקלאות אורגנית

חקלאות אורגנית היא חקלאות המתחשבת בערכי הטבע ושימור הקרקע. חקלאות אורגנית תורמת להגנת הסביבה, לשיפור איכות האוויר והמים, ולהגברת טיב הקרקע. בחקלאות האורגנית נמנעים משימוש בכימיקלים אסורים ובחומרים סינתטיים (1).בחקלאות האורגנית לא משתמשים בחומרי הדברה ודישון קונבנציונליים, ושומרים על הקפדה מרבית בכל שלבי הטיפול בתוצרת, העיבוד שלה, והשינוע שלה.כל תהליכי העיבוד,הייצור, האריזה, והאחסון של התוצרת הם תחת פיקוח (1).

ב2008 נכנס לתוקפו החוק האורגני הכולל את כל מוצרי המזון האורגניים שמוצאם מהצומח. וב2013 נכנסו לתוקף התקנות המסדירות את התוצרת האורגנית מהחי.
עפ״י החוק כל מוצר אורגני חייב להיות מסומן על ידי הסמל האורגני האחיד של מדינת ישראל וסמל אורגני של גוף הבקרה שמפקח על המוצר (1).

 

האם אנחנו יכולים לסמוך על כך שמה שאנחנו קונים הוא אכן אורגני?

מנתונים של משרד החקלאות מתברר כי הבדיקות המקיפות והפיקוח ההדוק שמתבצעים בארץ הובילו למספרים מרשימים ביותר. ב2019 נבדקו 871 דגימות, ומתוכן רק ב-18 דגימות נמצאו שאריות חומרי הדברה.כלומר 98% מהדגימות היו נקיות לחלוטין. ומעבר לכך כל החריגות טופלו על ידי משרד החקלאות (2).החל מ-2016 חלה ירידה משמעותית בכמות החריגות, והיא נובעת מהסברה ומהגברת האכיפה.

 

מה צריך לחפש כדי שנדע שמה שאנחנו קונים הוא אורגני?ֿ

יש לחפש את הסמל האורגני של מדינת ישראל על אריזות של מוצרים.החל מ2014 המילה ״אורגני״ מאושרת רק למוצרים הנושאים את סמל משרד החקלאות (2).
התוצרת האורגנית צריכה להיות מופרדת מהתוצרת הרגילה. כלומר בחנות המוכרת גם תוצרת רגילה וגם אורגנית הן צריכות להיות מופרדות זו מזו כדי למנוע בלבול (2).
משרד החקלאות פיתח מאגר עוסקים בחקלאות אורגנית (3) ובו ניתן לבדוק האם התוצרת החקלאית המשווקת כאורגנית היא אכן אורגנית.

 

למה לקנות מזון אורגני? האם הוא מזין יותר? האם הוא בטוח יותר?

יש עדויות שהולכות ומצטברות שלמזון האורגני יש יתרונות בריאותיים בהשוואה למזון הקונבנציונלי (4).
● חומרים מזינים:מחקרים הראו שיש יותר חומרים מזינים בתוצרת האורגנית.העדויות המרשימות ביותר היו לגבי פלבונואידים שיש להם תכונות אנטיאוקסידנטיות (4).
● חומצות שומן מסוג אומגה 3: חיות המגודלות באופן אורגני ניזונות מעשב , וזה מוביל לרמות גבוהות יותר של חומצות שומן מסוג אומגה 3 שהוא סוג השומן הבריא יותר ללב.הרמה הגבוהה יותר של אומגה 3 נמצאה בבשר אורגני, מוצרי חלב אורגניים, וביצים אורגניות (5).
● מתכות רעילות: קדמיום הוא חומר רעיל המצוי באופן טבעי באדמה ונספג ע״י צמחים.מחקרים הראו רמות נמוכות באופן מובהק של קדמיום בדגנים אורגניים בהשוואה לדגנים קונבנציונליים (4).הרמות הנמוכות יותר בגידולים האורגניים יכולות לנבוע מהאיסור להשתמש בחומרי הדברה סינתטיים בחקלאות האורגנית.
● שאריות חומרי הדברה:בהשוואה לגידולים קונבנציונליים, בתוצרת האורגנית יש הרבה פחות שאריות של חומרי הדברה. מציאת שאריות חומרי הדברה בתוצרת האורגנית יכולה לנבוע בגלל מעבר באוויר של חומרי הדברה מאזורים בהם מתבצעים גידולים לא אורגניים.
● חיידקים:בבשר שגודל באופן לא אורגני תיתכן שכיחות מוגברת של חיידקים שעמידים לאנטיביוטיקה יחסית לבשר שגודל באופן אורגני (6).

האם יש חסרונות לקניית תוצרת אורגנית?
תוצרת אורגנית בד״כ עולה יותר מתוצרת לא אורגנית. זה נובע מכך שהחקלאות האורגנית היא יקרה יותר.אך כדאי לקחת בחשבון את היתרונות הבריאותיים של התוצרת האורגנית.

 

מה השורה התחתונה?

● נסו לקנות תוצרת מקומית אורגנית. אפשר להצטרף לתוכניות של סלים אורגניים. ואפשר לרכוש מאתרים אורגניים כמו: האורגני (https://shop.haorgani.co.il/about/kDRNMzRCl_Hz1olxh0rAJFgfqJE3RAPdosD5Jajl-Xk=), והגינה האורגנית (https://ginaorganit.co.il/).
● האוכלוסיות הפגיעות ביותר הן ילדים צעירים, נשים שמנסות להיכנס להריון, ונשים הרות ומניקות.אוכלוסיות אלה פגיעות יותר לנזקים משאריות מחומרי הדברה וממתכות כבדות ולכן כדאי להקפיד על תזונה אורגנית באוכלוסיות אלה.
● אם יש יכולת כלכלית מוגבלת, מומלץ לקנות פירות וירקות אורגניים מהסוגים שמגודלים עם הכי הרבה חומרי הדברה.בדו״ח של משרד החקלאות מ-2020 (7) הירקות והפירות הכי מזוהמים בחומרי הדברה היו:אפרסק, בצל ירוק, פטרוזיליה, חסה, כוסברה,סלרי, מלפפון, מנטה,סלק אדום,ענבים, תות שדה, ותפוח עץ. מומלץ אם כך לרכוש ירקות ופירות אורגניים מסוגים אלה. לעומת זאת במרבית הירקות והפירות האחרים הבדיקות היו תקינות. ירקות ופירות אלה כללו בין היתר:אבוקדו, אוכמניות, אפונה,בטטה, במיה , בננה ,ברוקולי,גזר, זיתים, חיטה, כרישה,כרוב, ליצ׳י,מנגו, מרווה,זרעי חמניה,נבטים סינים, עדשים , עירית, פירות הדר,תירס , ותמרים.ולכן ניתן לרכוש את הגרסה שאינה אורגנית של ירקות ופירות אלה.

מקורות

1. https://www.gov.il/he/departments/general/organic-agriculture-in-israel

2. https://www.israel.agrisupportonline.com/news/csv/csvread.pl?show=8085&mytemplate=tp2

3. https://organic-permission.moag.gov.il/

4. Barański, M., Średnicka-Tober, D., Volakakis, N., Seal, C., Sanderson, R., Stewart, G., . . . Leifert, C. (2014). Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: A systematic literature review and meta-analyses. British Journal of Nutrition, 112(5), 794-811. doi:10.1017/S0007114514001366

5. Mie A, Andersen HR, Gunnarsson S, Kahl J, Kesse-Guyot E, Rembiałkowska E, Quaglio G, Grandjean P. Human health implications of organic food and organic agriculture: a comprehensive review. Environ Health. 2017 Oct 27;16(1):111. doi: 10.1186/s12940-017-0315-4. PMID: 29073935; PMCID: PMC5658984.

6. Pesciaroli M, Magistrali CF, Filippini G, Epifanio EM, Lovito C, Marchi L, Maresca C, Massacci FR, Orsini S, Scoccia E, Tofani S, Pezzotti G. Antibiotic-resistant commensal Escherichia coli are less frequently isolated from poultry raised using non-conventional management systems than from conventional broiler. Int J Food Microbiol. 2020 Feb 2;314:108391. doi: 10.1016/j.ijfoodmicro.2019.108391. Epub 2019 Oct 22. PMID: 31689613.

שתפו מאמר זה:

Picture of ד״ר דלית דרימן מדינה

ד״ר דלית דרימן מדינה

מומחית ברפואת המשפחה רפואה אינטגרטיבית ופונקציונלית
טיפול אישי ומבוסס מדעית לסובלים ממחלות כרוניות

אודות