תחליפי סוכר אלו משווקים כדרך לרסן את העלייה במשקל, לנהל סוכרת ולהימנע מבעיות מטבוליות אחרות. עם זאת, מטה-אנליזה חדשה שפורסמה ב-Clinical Nutrition ESPEN מעלה חששות לגבי השפעתם הפוטנציאלית על בריאות האם בתקופה שטרם ההתעברות ובמהלך ההריון וכן על תוצאות ההריון.
הממצאים העיקריים של המחקר
המחקר שפורסם לאחרונה ניתח 19 מחקרים עם למעלה מ-203,000 משתתפות על מנת להעריך את ההשפעות של צריכת ממתיקים מלאכותיים הן לפני ההתעברות והן במהלך ההריון.
שני סיכונים עיקריים הופיעו:
לידה מוקדמת: צריכת ממתיקים מלאכותיים במהלך ההריון הייתה קשורה לסיכון גבוה ב-11% ללידה מוקדמת (המוגדרת כלידה לפני שבוע 37 להריון).
סוכרת הריון: לנשים שצרכו מממתיקים מלאכותיים היה סיכון מוגבר של 42% לפתח סוכרת הריון.
עד כמה מהימנות תוצאות המחקר?
החוקרים הדגישו כי רוב המחקרים הכלולים היו תצפיתיים, מה שמגביל את היכולת לבסס קשר ברור של סיבה ותוצאה. בנוסף, המחקרים הסתמכו על נתונים מדווחים עצמיים, שיכולים להציג הטיית היזכרות. רבים מהמחקרים התמקדו בעיקר במשקאות ממותקים באופן מלאכותי, מה שעלול להוביל לכך שלא ניתן ביטוי לחשיפה לממתיקים מלאכותיים ממקורות מזון אחרים.
לכן, בעוד שהממצאים מצביעים על קשר פוטנציאלי בין צריכת מממתיקים מלאכותיים לבין תוצאות שליליות כמו לידה מוקדמת, דרושים מחקרים איכותיים נוספים כדי לאשר את הקשרים הללו.
מדוע ממתיקים מלאכותיים עשויים להיות מזיקים במהלך ההריון?
המחקר מציע מספר מנגנונים שבאמצעותם ממתיקים מלאכותיים עשויים להשפיע על בריאות האם:
הפרעה לוויסות הגלוקוז: צריכת ממתיקים מלאכותיים עלולה לשנות את חילוף החומרים של הגלוקוז, לחקות את השפעות הסוכר ולהוביל לפגיעה ברגישות לאינסולין. דבר זה יכול להסביר את הסיכון המוגבר לסוכרת הריונית.
השפעה על מיקרוביום המעי: מחקרים מראים שממתיקים מלאכותיים יכולים לשבש את המאזן של חיידקי המעי, מה שעלול לפגוע בסבילות לגלוקוז ולהגביר את הדלקת – שניהם גורמי סיכון לצירים מוקדמים.
ייצור מתנול: אספרטיים, שהינו ממתיק מלאכותי נפוץ, מתפרק למתנול בגוף. חשיפה למתנול, אפילו ברמות נמוכות, נקשרה למשכי הריון קצרים יותר במחקרים בבעלי חיים, מה שמעלה חששות לגבי לידה מוקדמת בבני אדם.
שימוש נרחב בממתיקים מלאכותיים
הזמינות הנרחבת של ממתיקים מלאכותיים במזון ומשקאות מעובדים פירושה שאנשים רבים, כולל נשים בהריון, צורכים אותם באופן קבוע – לפעמים בלי להיות מודעים לכך שהם צורכים אותם. מחקר זה מדגיש צורך במחקרים נוספים על פני אוכלוסיות מגוונות, שכן רוב העדויות הנוכחיות מגיעות מצפון אמריקה ואירופה. אזורים עם צריכה גבוהה של ממתיקים מלאכותיים, כמו אמריקה הלטינית וחלקים מאסיה, יכולים לספק תובנות נוספות לגבי הסיכונים הפוטנציאליים.
מה צריכות לדעת נשים המתכננות הריון?
לאור הקשר האפשרי בין הממתיקים המלאכותיים לתוצאות הריון שליליות, ממצאי המחקר עולים בקנה אחד עם גישת הזהירות המונעת. מומלץ לכן לנשים בהריון או מתכננות להרות להגביל את צריכת הממתיקים המלאכותיים.
הנה כמה טיפים מעשיים לנשים המעוניינות להפחית את צריכת הממתיקים המלאכותיים שלהן:
בדקו את תוויות המרכיבים: חפשו מונחים כמו אספרטיים, סוכרלוז או אשלגן אצסולפאם (acesulfame potassium) על תוויות מזון ומשקאות.
בחרו בחלופות טבעיות: שקלו להשתמש בכמויות קטנות של דבש או פירות כממתיקים במקום בממתיקים המלאכותיים.
שימו לב למשקאות שאתן שותות: משקאות דיאט ומשקאות בטעמים הם מקורות נפוצים לממתיקים מלאכותיים. מים, מים מוגזים, או תה צמחים הם בחירות בריאות יותר.
לסיכום:
מחקר המטה-אנליזה שהתפרסם לאחרונה מספק תובנות חשובות לגבי הסיכונים הפוטנציאליים של צריכת ממתיקים מלאכותיים במהלך ההריון.
לאור ממצאי המחקר, מומלץ לנשים בגיל הפוריות לנקוט זהירות בצריכת ממתיקים מלאכותיים. לאור נתוני המחקר תוכלו לעשות את הבחירות הטובות ביותר לבריאותכן ולבריאות ילדיכן.
מקורות
https://clinicalnutritionespen.com/article/S2405-4577(24)00175-X/fulltext