האם שום יכול לשפר את בריאות הלב שלכם? מחקר חדש מראה כיצד הוא משפר את רמות שומני הדם

המשקאות היומיומיים האלה עלולים להזיק לבריאות שלכם. סוכרת מסוג 2 היא בעיה בריאותית עולמית, המשפיעה על מיליוני אנשים ומובילה לסיבוכים משמעותיים כמו מחלות לב וכלי דם, בעיות בכליות ומוות מוקדם.

מזה שנים רבות השום זוכה לפופולריות רבה ברפואה העממית ושימש לאורך השנים במגוון של מצבים החל מבעיות נשימה ועד לבעיות לב וכלי דם.
אך עד כמה חזקות הראיות המדעיות התומכות בתפקידו של השום בבריאות הלב, ובמיוחד ביכולתו להוריד כולסטרול?
מטה-אנליזה חדשה שפורסמה בכתב העת הרפואי J Health Popul Nutr בחנה שאלה זו, והראתה שצריכת שום יכולה להפחית באופן משמעותי את הסיכון לדיסליפידמיה, מצב המאופיין ברמות לא בריאות של כולסטרול ושומנים אחרים בדם. דיסליפידמיה היא גורם סיכון עיקרי למחלות לב וכלי דם כגון התקפי לב ושבץ, שהינם גורם המוות המוביל בעולם.

המשמעות של דיסליפידמיה וסכנותיה
מחלות לב וכלי דם אחראיות לכ-17 מיליון מקרי מוות מדי שנה, והמספר צפוי לעלות לכמעט 25 מיליון עד שנת 2030. דיסליפידמיה, המאופיינת על ידי רמות גבוהות של כולסטרול כללי, רמות גבוהות של כולסטרול מסוג LDL, רמות גבוהות של טריגליצרידים , ורמות נמוכות של כולסטרול מסוג HDL, תורמת באופן משמעותי לתחלואה הזו.
רמה גבוהה של כולסטרול מסוג LDL ידועה לשמצה במיוחד בקידום הצטברות רבדים טרשתיים בעורקים, תהליך שעלול להוביל למחלות לב וכלי דם. הדיאטה המודרנית המאופיינת במזון מתועש העשיר בשמני זרעים ותכולת סוכר גבוהה,מובילה לכך שמספר האנשים עם דיסליפידמיה נמצא בעלייה, מה שמדגיש את הדחיפות במציאת אסטרטגיות מניעה וטיפול יעילות.

מה נבדק במחקר
כדי לחקור את יעילות השום בניהול דיסליפידמיה, צוות החוקרים ערך ניתוח מקיף של 21 מחקרים אקראיים מבוקרים, שכללו יותר מ-1,600 משתתפים. המחקר התמקד במיוחד באנשים שאובחנו עם דיסליפידמיה שלא נטלו תרופות להורדת הכולסטרול, מה שהפך את הממצאים לרלוונטיים במיוחד עבור אלה שמחפשים חלופות טבעיות.
ניתוח המחקרים גילה שצריכת שום הובילה להפחתה משמעותית במספר סמנים מרכזיים:
כולסטרול כללי: משתתפים שצרכו שום חוו ירידה ממוצעת של 0.64 מילימול/ ליטר ברמות הכולסטרול הכללי.
טריגליצרידים : שום הוריד את רמות הטריגליצרידים ב-0.17 מילימול/ ליטר
כולסטרול מסוג LDL: (הכולסטרול ה"רע") ירד ב-0.44 מילימול/ליטר.
כולסטרול מסוג HDL: (הכולסטרול ה״טוב״) בעוד שהעלייה שלו הייתה צנועה, 0.04 מילימול/ליטר, כל עלייה בכולסטרול ה"טוב" נחשבת למועילה.
לשינויים אלו יש משמעות, שכן אפילו ירידה של 1 מילימול/ליטר בכולסטרול מסוג LDL יכולה להוביל לירידה של 25-30% בסיכון לאירועים קרדיווסקולריים.

המשמעות של גיל הנבדקים
מעניין לציין שהמחקר מצא שההשפעות של הורדת הכולסטרול של שום היו בולטות יותר בקרב מבוגרים. אנשים מעל גיל 50 הפיקו את התועלת המרובה ביותר מהתכונות הבריאותיות של השום, וחוו ירידה גדולה יותר ברמות הטריגליצרידים, הכולסטרול הכללי, והכולסטרול מסוג LDL בהשוואה למשתתפים צעירים יותר. ממצא זה יכול להצביע על כך שהגיל עשוי לשחק תפקיד באופן שבו הגוף מגיב לתרכובות הפעילות של השום.

החשיבות של סוג השום
גם סוג השום שנצרך השפיע על התוצאות. לדוגמה, שמן שום נמצא כיעיל יותר בהורדת הכולסטרול הכללי והכולסטרול מסוג LDL בהשוואה לאבקת שום. הבדל זה יכול לנבוע משונות בריכוז של תרכובות ביו-אקטיביות, כגון אליצין ומולקולות אחרות המכילות גופרית, אשר ידועות כממלאות תפקיד במטבוליזם של כולסטרול.

איך פועל השום?
השום מוריד את הכולסטרול במספר מנגנונים:
עיכוב סינתזת כולסטרול: נראה ששום מפחית את פעילותם של אנזימים מרכזיים המעורבים בייצור כולסטרול בכבד, כגון HMG-CoA reductase.
הפרשת כולסטרול מוגברת: צריכת שום עשויה לשפר את הפרשת הכולסטרול במרה, ועוזרת לגוף לסלק עודפי כולסטרול.
הגנה מפני חמצון LDL: תרכובות נוגדות חמצון בשום, כמו אליצין ו-S-allyl cysteine, עשויות למנוע את החמצון של כולסטרול מסוג LDL, שהוא שלב מכריע בהתפתחות טרשת עורקים.
גירוי של אנזימים לפירוק ליפידים: על ידי הגברת הפעילות של אנזימים המפרקים שומנים, שום עשוי לסייע בהורדת רמות הטריגליצרידים.

מגבלות המחקר הנוכחי
למרות שהממצאים מבטיחים, למחקר יש גם מגבלות. המחברים ציינו שונות בינונית עד גבוהה בין הניסויים שנכללו במטה-אנליזה, בין היתר בשל הבדלים בתכשירים ובמינונים של שום. גם משך נטילת תוספת השום היה שונה בין המחקרים השונים, ונע בין 8 ל-36 שבועות, מה שאולי השפיע על התוצאות.
לפיכך דרושים מחקרים ארוכי טווח בקנה מידה גדול יותר כדי לאשר את השפעתו של השום על הורדת הכולסטרול ועל מנת לקבוע מינונים וצורות אופטימליות של צריכת השום.

האם כדאי להתחיל לקחת שום?
עבור אלה המעוניינים לשפר את בריאות הלב שלהם באופן טבעי, שום יכול להיות תוספת שימושית לתזונה מאוזנת. עם זאת, חשוב לציין שתוספי שום יכולים לקיים אינטראקציה עם תרופות מסוימות, כגון מדללי דם, ועשויים שלא להתאים לכולם. לכן עדיף להתייעץ עם הרופא המטפל אם מחליטים לקחת שום כתוסף.
לסיכום, מטה-אנליזה זו מתווספת לגוף ההולך וגדל של ראיות התומכות בתפקידו של השום בניהול רמות הכולסטרול ובהפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם. למרות שהוא עשוי לא להחליף תרופות מרשם למקרים חמורים, היתרונות של השום הופכים אותו לאופציה משכנעת עבור אלה המחפשים דרכים טבעיות לתמוך בבריאות הלב.

מקורות: https://jhpn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s41043-024-00608-1

 

שתפו מאמר זה:

תמונה של ד״ר דלית דרימן מדינה

ד״ר דלית דרימן מדינה

מומחית ברפואת המשפחה רפואה אינטגרטיבית ופונקציונלית
טיפול אישי ומבוסס מדעית לסובלים ממחלות כרוניות

אודות