מהם PFAS:
מדובר בחומרים כימיים סינתטיים הנמצאים בשימוש נרחב מאז 1950, וידועים בעמידותם ובנוכחותם הנרחבת בסביבה.
מקומות בהם ניתן למצוא אותם:
- אזורי תעשיה: הם משמשים בתהליכים תעשייתיים כמו תעשיית המתכת וייצור מוליכים למחצה. חומרי הפסולת של תעשיות אלה יכולים להוביל לזיהום קרקע ומים סמוכים.
- קצפי כיבוי אש: חומרים אלה נמצאים בשימוש נרחב בקצפי כיבוי, ויכולים לזהם קרקע ומים.
- מוצרי צריכה: הם משמשים במגוון רחב של מוצרים כמו כלי בישול שמונעים הידבקות (טפלון), ביגוד עמיד למים, אריזות מזון (כמו שקיות פופקורן למיקרוגל ואריזות מזון מהיר), ושטיחים ורהיטים עמידים לכתמים.
- מטמנות: מוצרי צריכה המכילים PFAS מושלכים לרוב למזבלות. עם הזמן, הם יכולים לדלוף ממזבלות אלה ולזהם את הקרקע ואת מי התהום הסמוכים.
- מי שתייה: זיהום מקורות מי שתייה, כגון מי תהום ומים עיליים, מהווה דאגה משמעותית. PFAS יכולים לנדוד מאדמה מזוהמת ומי תהום לתוך אספקת מי שתייה, במיוחד ליד אתרי תעשייה או אזורים עם שימוש רב בקצפי כיבוי (כמו שדות תעופה או בסיסים צבאיים).
- מזון: PFAS יכול להצטבר במזון דרך מסלולים שונים, כולל מים מזוהמים המשמשים בחקלאות, חומרי אריזת מזון, וזיהום במהלך עיבוד מזון. פירות ים, במיוחד דגים ורכיכות, יכולים להיות מקור משמעותי לחשיפה ל-PFAS באזורים מסוימים.
מהי השפעתם על הבריאות:
למרות החששות לגבי ההשפעות הבריאותיות שלהם, במיוחד ברמות חשיפה גבוהות, ההשפעה של חשיפה ברמה נמוכה על האוכלוסייה הכללית נותרה מעורפלת.
במחקר שפורסם לאחרונה במגזין הרפואי Expo Health התעמקו החוקרים בקשר בין חשיפה ל-PFAS וגורמי סיכון קרדיו-מטבוליים על ידי ניתוח נתונים משני מחקרי עוקבה נרחבים שנערכו בהולנד ובגרמניה. מעל 2500 משתתפים בגילאי 30 עד 89 נכללו במחקרים אלו. המחקר חשף תובנות מכריעות לגבי ההשלכות הבריאותיות של חשיפה ל-PFAS:
- חשיפה בכל מקום: חשיפה ל-PFAS הייתה נפוצה בקרב משתתפי המחקר,כך שהם נמצאו בקרב כמעט בכל הנבדקים, מה שמצביע על נוכחותם הנרחבת של כימיקלים אלה בסביבה.
- הפרעות מטבוליות ושינויים לרעה בשומני הדם: נצפו קשרים בין חשיפה ל-PFAS לבין הפרעות מטבוליות שליליות המאופיינות ברמות מוגברות של שומנים בדם וליפופרוטאינים שונים הקשורים לסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם.
- אין צורך בחשיפה לרמות גבוהות של החומרים הללו: המחקר מצא השפעות מזיקות ברמות נמוכות: אפילו רמות נמוכות של PFAS נמצאו קשורות לשינויים מזיקים בחילוף החומרים של שומנים, מה שמצביע על סיכונים בריאותיים פוטנציאליים בריכוזים שנחשבו בטוחים בעבר.
- רגישות תלוית גיל: ההשפעות של חשיפת PFAS על פרופילי שומנים היו בולטות יותר אצל אנשים צעירים יותר, מה שמצביע על רגישות תלוית גיל לחומרים כימיים אלו.
מהן השלכות המחקר:
המחקר מדגיש את הצורך הדחוף ברגולציה מחמירה יותר של חומרי PFAS וצעדים יזומים כדי להפחית את נוכחותם הסביבתית בשל אופיים המתמשך והשפעותיהם הבריאותיות המזיקות. הוא מדגיש את החשש המתמשך לבריאות הציבור הנובע מחשיפה ל-PFAS ומדגיש מאמצי מחקר מתמשכים ומאמצי רגולציה כדי להפחית את השפעתם על בריאות האדם והסביבה.
סיכום:
לסיכום, מחקר זה שופך אור על הקשר המורכב בין חשיפה ל-PFAS וסיכונים קרדיו-מטבוליים, ומדגיש עד כמה חשוב להיות מודעים להשפעות המזיקות של כימיקלים אלו הנמצאים בכל מקום.
ממצאי המחקר מצביעים על כך שגם לרמות נמוכות של PFAS יכולות להיות השפעות בריאותיות שליליות, במיוחד אצל אנשים צעירים יותר.
איך תוכלו להפחית את החשיפה שלכם ל-PFAS:
- הימנעו משימוש בסירים, ומחבתות מונעי הדבקה (טפלון).
- הגבילו את השימוש במזון מהיר (הרבה מהעטיפות והאריזות שלהם מטופלים ב-PFAS כדי להפוך אותם לעמידים לשומן).
- הימנעו מפופקורן במיקרוגל (שמגיע בשקיות מצופות ב-PFAS).
- ביחרו מוצרי טיפוח והגיינה אישיים שאינם מכילים PFAS.
מקורות
https://link.springer.com/article/10.1007/s12403-023-00622-4