הקשר בין דיאטות דלקתיות וטרשת נפוצה: תובנות חדשות ממחקרים אחרונים

טרשת נפוצה (MS) היא מחלה אוטואימונית היכולה להוביל למגבלות רבות ופוגעת בעיקר במערכת העצבים המרכזית, מה שמוביל לתסמינים כמו חולשת שרירים, אובדן ראייה ובעיות קוגניטיביות.

בעוד שהגורם המדויק לטרשת נפוצה עדיין לא ברור, גוברות העדויות המחקריות באשר לתפקיד הפוטנציאלי של דלקת כרונית בהתפתחות מחלה זו. סקירה שיטתית ומטה-אנליזה עדכנית, שפורסמה לאחרונה בחנה כיצד דיאטה פרו-דלקתית – הנמדדת באמצעות האינדקס הדלקתי התזונתי – עשויה להגביר את הסיכון לטרשת נפוצה ומחלות  אוטואימוניות אחרות הפוגעות במערכת העצבים.

מהו האינדקס הדלקתי התזונתי?

האינדקס הדלקתי התזונתי הוא כלי שפותח למדידת הפוטנציאל הדלקתי של התזונה של אדם. המדד מעריך רכיבים תזונתיים שונים כגון מאקרו-נוטריינטים, מיקרו-נוטריינטים וקבוצות מזון ספציפיות. לחלק מהמזונות והחומרים המזינים, כמו פירות, ירקות, סיבים וחומצות שומן מסוג אומגה 3, יש תכונות אנטי דלקתיות והם זוכים לציון נמוך יותר באינדקס הדלקתי התזונתי. לעומת זאת, מזון מעובד עתיר שומני טראנס, וסוכרים מזוקקים מסווגים כפרו-דלקתיים ותורמים לציון גבוה יותר באינדקס הדלקתי התזונתי.

הקשר בין תזונה ודלקת הוא גורם קריטי במחלות כרוניות, כולל מחלות אוטואימוניות. ציונים גבוהים יותר באינדקס הדלקתי התזונתי, המעידים על תזונה פרו-דלקתית, נמצאו קשורים לרמות מוגברות של סמנים דלקתיים כמו  CRP ו-IL-6, ששניהם קשורים לסיכון מוגבר לטרשת נפוצה.

ממצאים מרכזיים מהמחקר

המטא-אנליזה שבוצעה על ידי ראדה וצוותו עיבדה נתונים מחמישה מחקרי מקרה-ביקורת שכללו למעלה מ-4,300 משתתפים, כולל אלו עם טרשת נפוצה מאומתת או מחלות אוטואימוניות אחרות הפוגעות במערכת העצבים בצורה דומה. החוקרים בחנו את הקשר בין ציוני האינדקס הדלקתי התזונתי לבין הסבירות לפתח טרשת נפוצה, והשוו בין משתתפים שצרכו את הדיאטות הפרו-דלקתיות ביותר (רבעוני האינדקס הדלקתי התזונתי  הגבוהים ביותר) לאלו שאכלו את המזונות הכי פחות דלקתיים (הרבעונים הנמוכים ביותר של האינדקס הדלקתי התזונתי).

אחד הממצאים העיקריים היה שאנשים שצרכו דיאטות עם ציוני האינדקס הדלקתי התזונתי הגבוהים יותר היו בסיכון גבוה פי שלושה לפתח טרשת נפוצה או מחלות אוטואימוניות דומות הפוגעת במערכת העצבים בהשוואה לאלה עם ציונים נמוכים יותר. באופן ספציפי, יחס הסיכויים (odds ratio) לסיכון לטרשת נפוצה היה 3.26 עבור אנשים ברבעון האינדקס הדלקתי התזונתי הגבוה ביותר בהשוואה לאלו הנמוכים ביותר. המחקר גם העריך את האינדקס הדלקתי התזונתי  כמשתנה מתמשך ומצא כי על כל עלייה של יחידה אחת בציון האינדקס הדלקתי התזונתי , הסבירות לטרשת נפוצה עלתה ב-31%. עם זאת, ממצא זה לא הגיע למובהקות סטטיסטית.

היחסים המורכבים בין הדיאטה לטרשת נפוצה

התוצאות של מטה-אנליזה זו עולות בקנה אחד עם מחקרים קודמים שהצביעו על כך שתזונה ממלאת תפקיד קריטי במחלות אוטואימוניות כמו טרשת נפוצה. דלקת כרונית הוכרה זה מכבר כתורמת להתקדמות המחלה, כאשר התזונה פועלת כגורם סיכון פוטנציאלי שניתן לשינוי. דיאטה פרו דלקתית יכולה להוביל לחוסר ויסות של מערכת החיסון, שעלול להגביר את הסיכון למצבים אוטואימוניים.

לדוגמה, מזונות מעובדים, ומזונות עשירים בסוכרים מזוקקים ידועים כמעודדים דלקת ונזק חמצוני. גורמים תזונתיים אלו נקשרו לשיבושים במערכת החיסון שעלולים להפוך אנשים לפגיעים יותר למחלות כמו טרשת נפוצה. מצד שני, דיאטות אנטי דלקתיות העשירות בירקות, פירות, וחומצות שומן מסוג אומגה 3 יכולות לסייע בהפחתת הסיכון למחלות הקשורות לדלקת.

מספר מנגנונים ביולוגיים עשויים להסביר את הקשר בין ציון אינדקס דלקתי תזונתי גבוה לסיכון לטרשת נפוצה. ראשית, תזונה פרו-דלקתית מקדמת דלקת מערכתית, אשר הוכחה כמשבשת את מחסום הדם-מוח, מה שהופך את מערכת העצבים המרכזית לרגישה יותר לתקיפה ע״י מערכת החיסון. שנית, מיקרוביום ​​המעי, הממלא תפקיד מרכזי בוויסות מערכת החיסון, יכול להיות מושפע לרעה מתזונה עשירה במזונות דלקתיים. שינויים בחיידקי המעי עקב בחירות תזונתיות לקויות יכולים לקדם עוד יותר תגובות דלקתיות התורמות לפגיעה העצבית הנראית בטרשת נפוצה.

החשיבות של דיאטות אנטי דלקתיות

מחקר זה מתווסף למספר הולך וגדל של עדויות המצביעות על כך שאימוץ תזונה אנטי דלקתית עשוי לסייע בהורדת הסיכון לטרשת נפוצה ומחלות אוטואימוניות אחרות. מזונות עשירים בנוגדי חמצון, כגון פירות וירקות, מפחיתים את הנזק החמצוני, שעלול לפגוע בתאים וברקמות בגוף, כולל מעטפת המיאלין המצפה את תאי העצב. חומצות שומן מסוג אומגה 3, הנמצאות בדרך כלל בדגים כמו סלמון וסרדינים, ידועות גם הן בהשפעותיהן האנטי דלקתיות ועשויות להציע הגנה מסוימת מפני פגיעה במעטפת המיאלין של העצבים במערכת העצבים המרכזית.

מזונות ממקור צמחי כמו אגוזים, זרעים ועלים ירוקים עשירים גם בחומרים מזינים כמו מגנזיום, חומצה פולית וויטמינים מסוג C ו-E, התומכים במערכת החיסון ומסייעים במאבק בדלקות. לעומת זאת, מזון מעובד, ומזון עתיר בסוכרים מזוקקים, צריך להיות מוגבל כדי להפחית את העומס הדלקתי הכללי על הגוף.

מגבלות המחקר ומקחקרים עתידיים

למרות הממצאים החשובים של מחקר זה, יש לו כמה מגבלות. ראשית, הניתוח כלל מספר קטן יחסית של מחקרים, שרובם נערכו במזרח התיכון ובאוסטרליה. ייצוג גיאוגרפי מוגבל זה עשוי להשפיע על יכולת ההכללה של הממצאים לאוכלוסיות אחרות. בנוסף, מכיוון שהמחקרים הכלולים היו בעיקר מחקרי מקרה-ביקורת, הם נוטים יותר להטיות כגון הטיית היזכרות, שבה המשתתפים עלולים לדווח באופן לא מדויק על הרגלי התזונה שלהם.

יתרה מכך, בעוד שהאינדקס הדלקתי התזונתי הוא כלי מאומת היטב, הפוטנציאל הדלקתי המדויק של דיאטה עשוי להשתנות בעקבות גורמים אינדיבידואליים כמו גנטיקה, מיקרוביום המעי ובחירות אורח החיים. מחקרים עתידיים עם אוכלוסיות גדולות ומגוונות יותר שיתבצעו על פני פרקי זמן ממושכים יותר יכולים לספק תובנות טובות יותר לגבי הקשר בין דלקת הנגרמת על ידי תזונה והסיכון לטרשת נפוצה.

סיכום

הסקירה השיטתית והמטה-אנליזה שתוארו במחקר הנוכחי מדגישות את התפקיד הפוטנציאלי של דיאטות פרו-דלקתיות בהגברת הסיכון לטרשת נפוצה ומחלות אוטואימוניות אחרות של מערכת העצבים. למרות שדרוש מחקר נוסף כדי להבין את המנגנונים הבסיסיים במלואם, ממצאים אלה מדגישים את החשיבות של בחירות תזונתיות בניהול דלקות והפחתת הסיכון למחלות כרוניות. על ידי אימוץ תזונה עשירה במזונות אנטי דלקתיים, אנשים עשויים להפחית את הסיכויים שלהם לפתח טרשת נפוצה ומצבים אוטואימוניים אחרים.

בעוד מדענים ממשיכים לחקור את הקשר המורכב בין תזונה ומחלות אוטואימוניות, דבר אחד ברור: מה שאנו אוכלים חשוב, הן לבריאותינו הכללית, והן למניעת מחלות הקשורות למערכת החיסון שלנו.

מקורות

https://clinicalnutritionespen.com/article/S2405-4577(24)00115-3/fulltext

שתפו מאמר זה:

תמונה של ד״ר דלית דרימן מדינה

ד״ר דלית דרימן מדינה

מומחית ברפואת המשפחה רפואה אינטגרטיבית ופונקציונלית
טיפול אישי ומבוסס מדעית לסובלים ממחלות כרוניות

אודות