חיפוש

היחסים המורכבים שבין מיקרוביום המעי לבין בריאות המעי והמוח

גוף האדם מהווה מקום משכן לאוכלוסיה מגוונת של מיקרואורגניזמים המכונים מיקרוביום, כאשר חלק ניכר מהם נמצאים במערכת העיכול. למיקרובים השוכנים במערכת העיכול ישנו תפקיד מרכזי בוויסות של תפקודים פיזיולוגיים שונים בגוף. המיקרובים במעי הם גם בעלי תפקיד חשוב בנתיב תקשורת דו כיווני הקיים בין המעי למוח, וידוע כ״ציר מיקרוביום המעי והמוח״.

הפרעות במיקרוביום המעי, הידועות כ״דיסביוזיס״, יכולות להוביל להפרעות נוירולוגיות ולהפרעות במערכת העיכול. באופן דומה, המוח יכול להשפיע על הרכב ותפקוד מיקרוביום המעי באמצעות מערכת העצבים האוטונומית. מאמר מדעי שהתפרסם במאי 23 במגזין הרפואי ACS Chemical Neuroscience בחן את המחקרים האחרונים על מיקרוביום המעי והשפעתו על בריאות המוח ומערכת העיכול. המאמר בחן את הקשר בין הרכב מיקרוביום המעי למחלות שונות, וכן את התפקיד של חומרים המיוצרים על ידי מיקרוביום המעי על תפקוד המוח והמעי.

 

מחקרים בתחום המיקרוביום:

בעשור האחרון חלה עליה ניכרת בפרסומים המדעיים בתחום של המיקרוביום. קיימים מעל 250,000 פרסומים מדעיים הקשורים למיקרוביום המעי, ומספר גדול מהם מתרכז בבריאות המוח והמעי. המדינות המובילות במספר הפרסומים המדעיים בנושא הן ארה״ב, סין, יפן, וקוריאה.

 

הנושאים העיקריים הנחקרים:

בבחינת המחקרים שפורסמו ניתן לראות שהקשר בין מערכת החיסון למעי הוא אחד התחומים הנחקרים ביותר. תחום מחקר נוסף הבוחן את היחסים בין המעי לבין המוח הוא תחום המחקר שבו חלה העליה הגדולה בשנים האחרונות, דבר המדגיש את חשיבותו ואת העניין שמגלה בו המחקר המדעי.

 

מיקרוביום המעי ומחלות:

שינויים בהרכב מיקרוביום המעי נמצאו קשורים למגוון של מחלות, כולל מחלות פסיכיאטריות, הפרעות מטבוליות, והפרעות במערכת העיכול. דיסביוזיס, שהינו חוסר איזון של חיידקי המעי, נמצא קשור במגוון של מצבים כמו תסמונת המעי הרגיז, מחלות מעי דלקתיות ( כמו קרוהן, וקוליטיס כיבית), השמנה, סוכרת, ומחלות עצבים ניווניות (כמו פרקינסון, ואלצהיימר). מיקרוביום המעי הוא גם בעל תפקיד חשוב בוויסות של התגובות של מערכת החיסון ושל מצבי דלקת, אשר קשורים במגוון של מחלות.

 

חומרים המיוצרים על ידי מיקרוביום המעי:

המיקרובים במעי מייצרים מגוון של חומרים היכולים להשפיע על תפקוד המוח והמעי. חומצות שומן קצרות שרשרת, נוירוטרנסמיטורים (כמו סרוטונין), וחומרים אחרים המיוצרים ע״י המיקרובים במעי יכולים להשפיע על תפקוד מערכת החיסון, על שלמות מחסום המעי ועל מסלולי איתות במוח. פגיעה במאזן של החומרים המיוצרים על ידי מיקרוביום המעי יכולה לתרום להתפתחות של מחלות שונות.

 

יישומים קליניים:

המאמר שפורסם לאחרונה דן ביישומים הקליניים של חומרים ותוצרים הקשורים למיקרוביום המעי. פרוביוטיקה, שהינה מיקרואורגניזמים חיים המספקים יתרונות בריאותיים, הראתה יעילות בטיפול בהפרעות פסיכיאטריות כמו דיכאון וחרדה, וכן בטיפול במחלות של דרכי העיכול כמו תסמונת המעי הרגיז. פרה-ביוטיקה, שהיא חומרים שבאופן סלקטיבי מעודדים שגשוג של חיידקים מיטיבים, נחקרה אף היא בשל יכולתה לשפר את בריאות המוח ומערכת העיכול. פוסט-ביוטיקה, שהינה מרכיבים של חיידקים מתים או החומרים המיוצרים על ידי החיידקים, היא תחום מחקר מתפתח עם פוטנציאל לשפר את הבריאות. השתלות צואה אף הן תחום מחקר מתפתח בעל יכולת לטפל במחלות שונות ולשפר את הבריאות.

 

כיוונים עתידיים ומסקנות:

המאמר שפורסם לאחרונה מדגיש את הצורך בהמשך מחקר מדעי על מנת להבין את היחסים המורכבים הקיימים במיקרוביום המעי עצמו, וכן את השפעותיו על בריאות המוח ובריאות המעי.
התחום המתפתח של הרפואה המותאמת אישית, המתייחסת להרכב המיקרוביום הייחודי למטופל הבודד, נראה כתחום מבטיח ביותר לגישות טיפוליות בעתיד.
באופן כללי, מיקרוביום המעי הינו תחום מחקר מרתק עם פוטנציאל לשפר את ההבנה שלנו לגבי בריאות וחולי ולאפשר לנו לפתח גישות טיפול חדשניות לטיפול במגוון של בעיות רפואיות.

 

מקורות

Sasso JM, Ammar RM, Tenchov R, Lemmel S, Kelber O, Grieswelle M, Zhou QA. Gut Microbiome-Brain Alliance: A Landscape View into Mental and Gastrointestinal Health and Disorders. ACS Chem Neurosci. 2023 May 17;14(10):1717-1763. doi: 10.1021/acschemneuro.3c00127. Epub 2023 May 8. PMID: 37156006; PMCID: PMC10197139 

שתפו מאמר זה:

Picture of ד״ר דלית דרימן מדינה

ד״ר דלית דרימן מדינה

מומחית ברפואת המשפחה רפואה אינטגרטיבית ופונקציונלית
טיפול אישי ומבוסס מדעית לסובלים ממחלות כרוניות

אודות